Overige activiteiten


Kaarsjes op de dijk op 4 mei

Rivieren verbinden mensen. Dat is het achterliggende thema van het inmiddels traditionele fenomeen Kaarjes op de dijk. Het Leeffestival zorgt dan 's avonds op de Grebbedijk voor een prachtig schouwspel: Een lang lint van kleine lichtjes dat de meandering van de rivier volgt. Vanaf 19.30 tot 23.30 kan langs de lichtjes gewandeld worden.

 

De organisatie nodigt iedereen uit z'n eigen beschilderde jampotje mee te nemen om zijn/haar licht in de duisternis te brengen.

 

 

www.leeffestival.nl

 


Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2017

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.


In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. In 1945 is in Hotel de Wereld de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei. 

 

Voor meer informatie: klik hier.

 


Vrijheidscollege Eric Corton

Vrijheid voor de één, betekent soms zelfs onvrijheid voor de ander. Die tegenstelling en de vraag hoe we daar mee om moeten gaan zal de basis vormen voor Eric Cortons Vrijheidscollege.

 

Een klein woord met grote betekenis. Een woord waar iedereen tegenwoordig de mond vol van heeft. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van onderwijs, vrijheid om te zijn wie je bent. Basiswaarden die ten grondslag liggen aan de Westerse democratie, aan onze grondwet. Maar hoe gaan we eigenlijk om met die vrijheid in een veranderende wereld? Kunnen we die grote mate van vrijheid eigenlijk wel aan? En welke zogenaamde rechten zijn daar aan te ontlenen? Daar waar de vrijheid bevochten wordt ontstaat automatisch wrijving. Omdat vrijheid naast een universele waarde, ook voor ieder individu iets anders betekent. Vrijheid voor de een, betekent soms zelfs onvrijheid voor de ander. Die tegenstelling en de vraag hoe we daar mee om moeten gaan zal de basis vormen voor mijn ’Vrijheidslezingen’ in 2017. Een lezing geboren in vrijheid en uit respect voor elkaar.

Eric Corton

 

Voor meer informatie: klik hier.

 


Foulkes Festival

Het Foulkes Festival is een jaarlijks terugkerend evenement waar veteranen en bezoekers vooraf aan het Bevrijdingsdefilé kunnen genieten van verschillende activiteiten zoals re-enactmentgroepen, muziekkorpsen en musea. Tevens kunnen bezoekers in contact komen met veteranen en verhalen uitwisselen.
 
 
 
 
 

Bevrijdingsfilmconcert in filmhuis Movie W

Ook dit jaar heeft filmhuis Movie W een speciale voorstelling die in het teken staat van de herdenking en viering van de WOII bevrijding 1945. Op 3 mei (aanvang 19.30) vertonen we in samenwerking met filmmuseum EYE de unieke documentaire "Herwinnen door Werken" in de vorm van een filmconcert. Zie de aankondiging op onze site: http://www.moview.nl/film/herwinnen-door-werken

 


Bevrijdingsschaaktoernooi

Dit jaar wordt het Bevrijdingsschaaktoernooi voor de 69ste keer gespeeld. Het toernooi vindt plaats op 5 mei vanaf 10.00 uur in Sporthal de Bongerd in Wageningen. Kijk voor meer informatie en opgave op www.svwageningen.nl.

 


Capitulatie-Vrijheidstocht

Op zaterdag 6 mei om 8.00 uur wordt alweer de 37ste wandeltocht georganiseerd door Stichting Recreatie Veluwe & Vallei ter herinnering aan de capitulatie van Duitsland. De startlocatie is hotel De Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, 6701AN Wageningen. Afstanden van 8, 15, 25 en 40 km zijn te bewandelen door de historische omgeving van Wageningen. Aanmelden kan via www.inschrijven.nl. Voor meer informatie kunt u terecht op www.srvv-events.nl